W naszym przedszkolu odbył się tydzień kulinarnych inspiracji. Dzieci z grupy Skrzatów i Gumisiów postanowiły upiec gofry.
Kucharska przygoda rozpoczęła się zaraz po śniadaniu. Mali kucharze zapoznali się z etapami przygotowania ciasta, zasadami higieny oraz z warunkami korzystania ze sprzętu elektrycznego, którego mogli używać tylko dorośli. I tak po dokładnym umyciu rąk wszyscy zabrali się do pracy. Przedszkolaki pod czujnym okiem nauczycielek odmierzały i wysypywały składniki do miski. Następnie, po dokładnym wymieszaniu produktów, panie przystąpiły do pieczenia. Natychmiast w całym przedszkolu zaczął unosić się aromat pieczonego ciasta, a dzieci z niecierpliwością czekały, kiedy skosztują gofrów. Znakomitą atrakcją kulinarnych warsztatów, była możliwość samodzielnego udekorowania przysmaku. Kucharze mieli mnóstwo pomysłów do ozdabiania, nie zabrakło: owoców, cukru pudru, kolorowych posypek, dżemu, ale trzeba przyznać, że składnikami dominującymi była oczywiście: bita śmietana i nutella.
Gofry wyszły wyborne, podsumowując można stwierdzić, że było pysznie. Przedszkolaki bardzo lubią eksperymenty kulinarne, ponieważ rozkosznie jest spożywać to, co przygotowało się według własnych upodobań.
E.P